logo
 

Povijest Zdenčine

26. listopad 1562. godine je datum za koji slobodno možemo tvrditi da je povod osnivanja Udruge Zdenčina 1562. Tada je hrvatski ban Petar II Erdödy potpisao naselbenu ispravu kojom dozvoljava da se na njegovu imanju u Zdenčini nasele Juraj plemeniti Šimanović, Ivan Juratović i Martin Malčić sa svojim obiteljima. Oni su doselili iz tada kraljevskog grada Bihaća, sklonivši se od pogibeljnih Turskih napada na kršćanstvo. Održao se Bihać i narednih 30 godina od njihova odlaska.

Upravo su potomci Šimanovića i Juratovića inicirali istraživanje povijesnih događanja od tih davnih godina te su došli do raznih zanimljivih dokumenata. Uz dokumentiranu povijesnu građu, povjesna sekcija prikuplja drevne priče i legende koje se u obiteljima prenose sa koljena na koljeno, te temeljem svih spoznaja nastoji osvijestiti spoznaju o događajima i načinu života u Zdenčini. U Zdenčini su živjele i neke planetarno popularne osobe, poput pokojnog nogometaša Dražana Jerkovića, najboljeg strijelca svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu, ali porijeklo iz Zdenčine imaju znanstvenik Josip Franjo Domin, te njegov mlađi brat, dekan pravnog fakulteta Mirko Domin, čiji je otac Tomo Domin odselio u Zagreb i 1758. godine postao slobodni građanin. Gospodarski razvoj Zdenčine započeo je izgradnjom željezničke pruge Zagreb – Karlovac 1865. godine, na kojoj je Zdenčina uz Zgreb, Karlovac i Jastrebarsko bila jedna od četiri stanice.

Povijesna sekcija u raznim državnim i crkvenim arhivima prikuplja podatke o Zdenčini i priprema materijale za tiskanje moonografije, gdje će na jednom mjestu biti obuhvaćeni svi dostupni materijali i povijesne činjenice.


Toscana CMS powered by www.aktiv-marketing.hr