logo
 

Folklorno - tamburaška sekcija „Klas“

Davne 1940.godine, točnije, 30.lipnja 1940. održana je u Zdenčini Osnivačka skupština Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva „Klas“. Prema sjećanjima danas još među nama prisutnih tadašnjih članova, Društvo je svojim djelovanjem započelo još 1938. godine. Vihor II svjetskog rata proširio se na naše krajeve i prekinuo rad Društva. Da bi se od zaborava sačuvali naši lijepi običaji, plesovi i pjesme, a iz starih škrinja na svjetlo dana izvuklo bogatsvo narodnih nošnji, dana 17.04.1977. održana je Osnivačka skupština Hrvatskog pjevačkog društva „Klas“ Zdenčina.

Društvo je djelovalo kroz tri sekcije, folklornu, pjevačku i tamburašku. Za vrijeme djelovanja bilježi brojne nastupe u okolici (Kupincu, Repišću, Desincu, Cvetkoviću) a značajniji nastup kojeg se svi rado sjećaju bio je u KD Vatroslav Lisinski u studenom 1977. Svi članovi s radošću se prisjećaju dana 27.07.1978. kada je u Zdenčini održana velika kulturna manifestacija i obilježena 40. godišnjica početka djelovanja „Klas-a“. Vihor svakodnevice raspršio je članove i Društvo je vrlo brzo prestalo s radom. Nakon 30-ak godina u osobama kojima je Zdenčina u srcu, rodila se ideja da se prisjetimo i vratimo iz zaborava pjesme, plesove, običaje, zanate, kulinarske vještine i riječi koje su koristili naši stari pa je pod okriljem Udruge za očuvanje prirodne i kulturno-povjesne baštine ZDENČINA 1562 na osnivačkoj skupštini održanoj 23.03.2011. osnovana Folklorno – tamburaška sekcija „Klas“.

Bogati međunarodni program, turneje u Italiji i Portugalu, privukao je ljubitelje folklora i iz drugih mjesta koji su se priključili radu sekcije. Udruga je omogućila za svoje članove besplatnu poduku plesa i sviranja. Najznačajniji događaj u radu sekcije svakako je otkriće notnog zapisa Drmeša iz Zdenčine koji je 1954. godine zapisao poznati američki etnolog Richard „Dick“ Crum kada je prisustvovao jednoj svadbi u Zdenčini. Od 1956. godine zdenački se drmeš izvodi na svim važnijim folklornim festivalima u Sjevernoj Americi, a od 2011. ponovno i u Zdenčini. Bogata narodna nošnja lijepo je prihvaćena od strane publike i organizatora na svim gostovanjima, a naročito su upečatljivi susreti i sklopljena prijateljstva sa folklornim skupinama iz Pretorie u Južnoafričkoj republici, Ciudad de Mexica u Mexicu, Santosa u Brazilu, Paramosa u Portugalu i mnogih drugih.

U sekciju su uključeni članovi od 5 do 85 godina i svi vole ples, pjesmu i glazbu zavičaja. Uz pomoć starijih članova pod nazivom „Na mužiku“ prikupljeno je više od 50 glazbenih brojeva iz Zdenčine koji su pripremljeni za tisak. Posebnost je pjevanje pjesme „po svatski“, muške samice, koja se održala do danas i posebno je lijepo prihvaćena od publike i stručnjaka.

Toscana CMS powered by www.aktiv-marketing.hr