logo
 

Tradicijske vrijednosti

Sekcija tradicijskih vrijednosti brine o očuvanju bogate tradicijske baštine. Bogata narodna nošnja jedna je od najljepših i najbogatijih u Hrvatskoj za što postoje i potvrde na mnogim natjecanjima za izbor najljepšeg narodnog ruha. Svaka baka osobito brine kakvu će nošnju unucima ostaviti u nasljeđe. Neki primjerci nošnji stari su i više od sto godina.

Narodna nošnja izrađena je tkanjem lanenog platna, ručne proizvodnje, a ukrašena je utkanicom ili ručnim vezom. Tradicija izrade ovih odjevnih predmeta sačuvana je do danas, a Udruga Zdenčina 1562, na svojem zavičajnom imanju, organizira radionice za učenje izrade narodnih nošnji i ukrasnih dijelova. Također se organiziraju radionice pripreme tradicijskih jela, proizvodnja i prerada raznih tradicijskih žitarica i priprema jela od njih. Proso (žito), kao najstarija žitarica na svijetu zauzima posebno mjesto u gastronomskoj ponudi. Posebno su zanimljiva tradicijska kolinja i izrada suhomesnatih proizvoda od kvalitetnih pasmina svinja koje su nekad stari žirovali u hrastovim lugovima Zdenčine.

Zanimljiv govor – kajkavska ikavica – jedinstven je u našem kraju. Tradicijski govor nastoji se se očuvati u suradnji sa osnovnom školom i predstavljanjem najmlađim učenicima. Projekt „Na mužiku“ koji je predstavljen i na međunarodnom gostovanju u Portugalu prikazuje običaje druženja uz pjesmu i ples u dugim zimskim večerima od Božića do Korizme. Najznačajniji dio ovog projekta je „Drmeš iz Zdenčine“ koji se već više od 50 godina izvodi na folklornim festivalima Sjeverne Amerike. Zdenački zdenci zaslužuju posebno mjesto na popisu tradicijskih vrijednosti, jer nikad nije bilo tako sušnog perioda da bi svi Zdenački zdenci presušili. Uvijek su davali dovoljno vode za život biljaka, životinja i ljudi.

Toscana CMS powered by www.aktiv-marketing.hr